Thursday, March 24, 2011

Andai Segalanya Telah Tertulis

Aku dalam mood yang kurang baik sekarang..kenapa? entahlah. Jiwa Kacau agaknya..Jiwa kacau tu bagaimana ya?..Macam keadaan aku sekarang ini agaknya lah.

Tiada siapa yang faham akan hati kita..ada waktunya kita sendiri tidak dapat memahami apa sebenarnya yang kita mahukan. Sama ada ia kehendak yang datang dari hati tanpa berfikir atau apa yang terlintas di fikiran tanpa ada dikaji selidik terlebih dahulu. kompleks.. orang kata hidup ini mudah, jika kita tahu akan hala tuju kita. aku pula? Ada waktunya aku tau apa yg aku fikirkan, adakalanya aku rasa seperti hampir lemas dalam lautan yang luas. Aku selalu melihat keadaan diri sendiri, apa pencapaian aku, apa yg telah aku buat untuk majukan diri aku. Bila saat aku perlukan kekuatan mencari semula kebolehan dalam diri, aku seolah2 dalam satu dunia yang lain. Takut. Kenapa perasaan ini yang ada. Selama ini setiap cabaran aku lalui, tiada perasaan gentar kerana aku yakin apa yang aku lakukan. Aku betul2 dipersimpangan sekarang ni. Apa akan berlaku selepas ini?... Aku mulai bosan dengan rutin hidup aku. Bayangan penyelesaian pun tak kunjung tiba. Kalau inilah noktahnya..aku terima..dan aku akan mulakan perjalanan baru..tapi jika ia hanya tanda koma, aku pun tak pasti sama ada hati aku ada di sana 100% atau sudah hilang ikhlasnya. Orang kata aku sedang hancurkan apa yang aku bina..tetapi sebenarnya pada aku bukan aku yg hancurkannya, org lain yg cuba hancurkan. Kalau tidak cuba hancurkan mungkin dengan tepat sedang cuba tawan kota yang aku bina ... hahaha3..

Perasaan serba salah mungkin ini yang menyukarkan aku membuat keputusan. Aku mudah simpati, nampak saja keras tapi hati aku lembut sebenarnya..hahaha3.. tapi jika segalanya telah tertulis, aku harus terima segalanya. Biarlah tiada siapa yang yakin..tapi aku yakin kalau org lain boleh kenapa tidak aku. syaratnya aku tidak boleh rasa takut..kerana takut itu yg membunuh semua cahaya yang ada...

3 comments:

kelisa said...

sue biasa ler tu nampak tegas tapi dalam hati ada taman hehehe..dan sebagai teman baik aku sentiasa menyokong jika itu adalah jalan yang terbaik. Mulakan satu langkah dan pasti langkah2 yg seterusnya akan mudah jika kita tabah menghadapi setiap cabaran yg mendatang. Yakin boleh... :)

Aryanie said...

Insya Allah sue, setiap sesuatu itu ada jalannya. Yang penting kita usaha dan kemudian bertawakal.
Hidup kita ni mmg penuh dgn dugaan. kdgkala tak terjangkau oleh pemikiran...

Web Sutera said...

Sahabat hamba, Cikpuan Suhailah Onn, itulah antara rencah kehidupan. Mehnah dunia bakal menjadi pedoman dalam menelusuri kehidupan sebentar ini. Teruskan bermuhasabah. Insya-Allah, kita ada Allah.

Rekemen saya, beli, baca dan telaah buku La Tahzan karangan Dr. Aidh Abdullah al-Qarni. Beli edisi ekslusif Hidayah dan Popular. Packaging edisi ini menarik dan padat. Saya sedang membacanya buat kali kedua. Banyak ilmu, insya-Allah.